10 неща, от които трябва да се откажеш, ако искаш да научиш английски

Капацитетът да учиш е дарба, способността да учиш е умение, желанието да учиш е избор.
Брайън Хърбърт




Често пъти за да научим нов език или за да усъвършенстваме знанията си, трябва да се откажем от някои свои навици, предпочитания или нагласи. Всички знаем, че няма един-единствен начин да научим английски, но все пак някои истини са универсални и ако опиташ, може пък да намериш правилната формула за себе си.

1. Откажи се от оправданията си. 


Нямам достатъчно време, в момента имам по-важен ангажимент, нека първо да свърши този работен проект, сега ми е студено, спестявам за нов телефон, всеки път, като започна нов курс, не успявам да науча нищо... Да продължавам ли?

Всеки, който е успял, знае, че да поемеш отговорност за събитията в живота си, е ключов момент за постигането на успех. Това може да е плашещо, но и вдъхновяващо начинание. Спри с извиненията и поеми контрол върху живота си. В противен случай все някой друг ще ти е виновен, а ти ще си все в ролята на неудовлетворена жертва, вечно прецакана от обстоятелствата, шефа, държавата...

2. Откажи се от консуматорското отношение. 


Ученето на английски и всеки друг език е активен, двустранен процес. Не е достатъчно просто да си седиш и да получаваш наготово услугата, която си избрал, а трябва да инвестираш време и усилия от своя страна. Осъзнаването на този факт е в основата на успешния процес. И обратното, ако не разбираш нещата по този начин, винаги ще оставаш разочарован(а) от всеки езиков курс. В случай че искаш просто да консумираш услуга, по-добре отиди на ресторант или на фризьор.


3. Откажи се от претрупания си график. 


Не приоритизирай задачите в графика си, а подреди приоритетите си.
Стивън Коуви

Всеки втори клиент се оплаква от твърде натоварен график и прекалено голяма заетост. Задачите ти няма да станат по-малко, ако ти не ги редуцираш. Когато се захващаш си изучаването на език, освен времето за присъствие в час, трябва да заделиш и време за учене. Иначе просто няма да се възползваш от курса пълноценно. Ако не можеш да вместиш този ангажимент в невъзможната си програма, то или не се захващай, или се откажи от нещо друго. Бъди честна със себе си, наистина ли ти е важно да научиш английски добре? Ако отговорът е да, то направи така, че това да е възможно във времето.

И най-добре замени изречението "Нямам време!" с "В момента това не ми е толкова важно." По-честно е, и по-вярно. 

4. Откажи се от самосъжалението. 


"От толкова години вече изучавам английски, но не мога да проговоря и това си е. Нещо ми пречи, аз съм си такава, сигурно е психологическата бариера. Защо не използвах времето си по-добре в училище?" Вече бих се учудила, ако не чуя тези реплики.

Разбира се, че ще си останеш на същото място, ако непрестанно си внушаваш ограничения. Това не е симпатична скромност, която те кара да изглеждаш "ненахален". Това е самосъжаление и самовнушение, че си неспособен. И да, в това няма нищо симпатично. Освен че може да е досадно, то всъщност дърпа самия теб назад.

5. Откажи се от магическата пръчица. 


Нека да си говорим истината, ученето на език не става за седмица, нито за месец. Преди време ми звънна един господин на ниво А2, който искаше да вземе изпита IELTS (ниво В2) за два месеца. Пожелах му успех, дано си намери добър преподавател по английски, който ще се съгласи да му съдейства.

Ако си поставяш нереалистични цели, не се разстройвай, че не можеш да ги постигнеш. Ученето на английски не е като студентска сесия в български университет. Не лягаш предходната вечер и на изпита си звезда. Това е процес, който изисква натрупване и отработване на езиков материал.


6. Откажи се от фразата "някой ден". 


Не съм се провалил. Просто успехът ми се отлага.
Анонимен

Колкото повече отлагаш, толкова повече се приближаваш към неизпълнението на задачата. Замисли се с колко от нещата, които отлагаш, се захващаш реално и колко от тях довеждаш докрай. Няма проблем да си имаш други приоритети, но не се заблуждавай, че ще научиш английски, като си повтаряш, че трябва "някой ден" да се заемеш сериозно. В момента, когато си го кажеш, запитай се "кой ден"?

7. Откажи се да бъдеш параноичен.


Дори някой да те гледа лошо и да си мислиш, че те осъжда задето не говориш английски "перфектно" (между другото, мразя този израз!), това не бива да е от значение. Най-важен е начинът, по който се възприемаш и самооценяваш ти.

Колегата ти се опитва да те злепостави, бизнес партньор нарочно говори бързо, за да те обърка, съучениците се подхилкват, като си отвориш устата... Сериозно ли мислиш, че хората около теб дълбоко се вълнуват от твоя успех или провал? Дори да е така, запитай се защо това е от значение за теб. Ако не си доволен от представянето си, фокусирай се върху собственото си усъвършенстване, а не върху мнението на околните. 

8. Откажи се от това, да се сравняваш с другите.


Не ме разбирай погрешно, всички човеци имаме нужда да се сравняваме, правим го съвсем автоматично, независимо какво казваме. Но се откажи да се сравняваш с другите конкурентно, за да докажеш нещо на себе си. Винаги ще има някой по-добър от теб, това е неизбежно. Вместо да го приемаш като съперник, защо не използваш положението, да научиш нещо от този човек, ако ситуацията го предполага? Можеш да поспориш тук, че някой по-добър от теб може да те мотивира да напреднеш по-бързо, но тази мотивация обикновено е спонтанна, краткосрочна и завистлива. 

9. Откажи се от перфекционизма си.


Никога няма да стигнеш накъдето си тръгнал, ако спираш, за да хвърляш камък по всяко куче, което те лае.
Уинстън Чърчил

Предлагам ти кратък тест, за да проверим дали спадаш в категорията "перфекционист" (да се разбира "досаден сладур, който зацикля, понеже се е заинатил да не отваря уста, докато не е сигурен, че ще му се получи идеално"). Изчакваш ли да дойде идеалният момент, за да се изкажеш? Премисляш ли поне пет минути всяка английска дума, която си на път да промълвиш? Задаваш ли поне десет безмислени / фундаментално значими въпроса (зависи от гледната точка) в рамките на всеки час по английски? Изпадаш ли в паника, ако от устата ти се изплъзне сгрешена дума или фраза? Ако отговорът на повече от половината въпроси е "да", значи трябва незабавно да се лекуваш от "перфекционизъм", защото в тази му форма и при тези обстоятелства той ще спъне твоя напредък по английски език.



10. Откажи се от непостоянството си.


Английският е като фитнеса. Резултати се постигат с натрупване и системност на усилията. Наивно е да смяташ, че с една тренировка ще направиш релефните плочки. И по английски също ще имаш резултат, само при условие че не се отказваш при първия сгоден случай. Ако ти куца мотивацията, винаги ще намериш причина да не отидеш на урок или да не се подготвиш за час. Но тогава не се сърди, че тъпчеш на едно място или че ти липсват знания и умения. 

За да успееш, трябва да имаш правилна нагласа. Бъди честна със себе си, като определяш своите цели и ги гони до дупка. Няма нищо по-удовлетворяващо от плодовете от собствените ти усилия. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

@templatesyard