6 начина да проговорите на английски за по-малко от месец


Свързват се с мен хора и първото, което казват, е: "На какви ли не курсове съм ходил, но така и не го проговорих тоя английски!" Причините могат да са какви ли не, но въпросът е, как да променим това, ако наистина се захванем сериозно. Какво можете да направите сами?

1. Абонирайте се за аудио или видео подкаст с теми, които ви интересуват. Безброй опции са налични в подкастите на iTunes. След това можете да ги запишете на удачен за вас носител и да си ги пускате, да речем, в колата. Но най-важно, имитирайте говорещия. Точно така, на глас!

2. Четете активно. Запишете си примери на думи или изрази, които смятате, че ще са ви полезни и се опитайте да ги използвате възможно най-скоро. В разговор, имейл или просто си ги повторете след няколко часа. Да, отново на глас! 

3. Говорете на английски сами на себе си. Налудно ли ви звучи? Резултатът ще ви изненада, плюс това гарантирано ще говорите с интелигентен човек. Проявете постоянство и правете това упражнение всеки ден за поне пет минути. Разкажете си плана за деня, какво искате от живота, какво чувствате към близките си. Има и терапевтичен ефект.


4. Учете наизуст фрази или дори цели изречения, от които смятате, че имате нужда. Много хора отричат подобен метод, но истината е, че това работи на няколко нива - подобрява бързината и лекотата, с която ползвате езика, обогатява речника, пести време за мислене, когато не можете да се сетите за някоя фраза. Разбира се, не говоря за учене на дълги текстове, а отделни фрази и изречения, запомнени в контекст

5. Включете се в комуникативни ситуации, вместо да стоите в ъгъла с мотива, че не разбирате нищо и не можете да говорите на английски. Или по-лошо, че всичко разбирате, но не ви идват думите. Няма да спечелите нищо и могат да ви вземат за някой асоциален тип. Последното, което можете да очаквате, е англоговорящ да ви съди задето не било идеално изречението в граматическо отношение. Помолете да повторят, признайте, че не разбирате, или обяснете с жестове - всичко това е по-уместно и във ваша полза, отколкото да "пазите" своята гордост в пълна изолация.

6. Преразказвайте нещо прочетено или чуто. Помните нали, на глас! Правете това системно, всеки ден.
Много важно е да си дадете сметка, че светът не се върти около вас и на хората не им пука чак толкова нито как точно сте го казали, нито как би било по-добре да се каже. Ако си мислите, че другите непрекъснато ви преценяват според това, как говорите английски, вероятно това са проекции на собствената ви преценка за околните. Така че стига оправдания, поемете отговорност за собствените си умения и ще се учудите колко много можете да очаровате себе си!

П.П. Горните съвети и техники работят само ако се прилагат ежедневно за поне един месец. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

@templatesyard