Кое ви пречи да научите английски на курсове и уроци



„От години ходя на курсове по английски, но все още не мога да го проговоря!” Познато ли ви е? Това че сте случили на кофти учител е само частично обяснение за вашето неудовлетворение. Готови ли сте да се вгледате в себе си?

Първата причина, поради която не успявате да научите английски, е че не поемате отговорност за собственото си обучение. Честно, с ръка на сърцето, кажете, случвало ли ви се е все да ви е виновен учителят, останалите в групата, лошото качество на аудиото или времето навън? Ако всеки път учителят не ви е заинтригувал, не ви е дал думата достатъчно пъти, ако все някой от курсистите ви дразни или обстановката в стаята не ви е по вкуса, то време е да се замислите дали проблемът всъщност не е във вас.


Втората причина за неудовлетворението от ученето на английски е липсата на постоянство. Започвате с хъс и вътрешно убеждение, че този път вече ножът е опрял в кокъла и няма сила, която да ви попречи да доведете започнатото до край. А какво се случва на практика? Първите 2-3 седмици всичко върви по план, а след това си казвате: „Какво пък, тоя път вместо да ида на английски, по-добре да потренирам.” Или пък: „Английският може да почака, сега е по-важно да се видя с Пешо.” В крайна сметка се връщате към режима си на живот преди да започнете да учите английски. Това е удобно и неангажиращо, но и… безрезултатно.  



Третата причина за вашия неуспех е консуматорското отношение към процеса. Аз съм отишъл на курс или на уроци по английски, значи трябва да ме научат да говоря. Повечето от услугите, които ползвате, можете пасивно да „изконсумирате” – плащате и се наслаждавате. Отивате на фризьор и си тръгвате с нова прическа, като само си седите на стола. В ресторанта ви носят храната, в концертната зала ви поднасят изпълнение. Ученето на английски е съвсем различно като услуга. Хем си плащате, хем после трябва и да положите усилие, да отделите време, да изразходите енергия. Ако не разбирате това като двустранен процес, то винаги ще си тръгвате разочаровани.



Четвъртата причина която ви дърпа назад в обучението по английски, това е слабата ви лична организация. Нямам време за това, нямам време за онова. Някой път си засечете по колко пъти на ден изричате тази фраза. А после си дайте сметка защо това е така и дали не можете да се организирате малко по-добре. Фабриката за извинения работи на пълни обороти. Разбирам, че много от причините са основателни, но и много от тях са прах в собствените ви очи, за да не се чувствате виновни пред себе си. Или просто си имате други приоритети.   

Така че какъвто и да е случаят, нужна е доза реализъм, за да може вложените средства и усилия да ви се отплатят многократно. А това със сигурност ще стане, ако подходите с правилната нагласа и проявите постоянство.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

@templatesyard