10 изпитани начина да запомните думите от урока по английски [ОБНОВЕНА]


Има нещо смразяващо в начина, по който английските думи изчезват от паметта в сублимния момент. Точно като онзи път, когато имаше среща и модераторът се обърна към вас с въпрос. Вие направихте дълга пауза, започнахте да пелтечите и накрая партньорът ви пусна майтап за това, че английският вече не е официалният език за бизнес. Ето в този момент си казахте, че ще му разгоните фамилията на тоя английски... и на колегата също. 

Точно по тази причина са така необходими разни техники за запомняне на лексика и развиване на soft skills – понеже някак успяват да се вмъкнат в главата ви в точния момент и да ви отърват от ролята на полуидиот във формална ситуация. Следващите 10 начина ще ви спасят живота, така че ако сте преживели вече този кошмар или се опасявате, че се задава, отделете две-три минути, за да ги прегледате. 

1) Запомнете думата в контекст. 
Дори и да не знаете значението, можете да се досетите от смисъла на текста, видеото или аудио трака. Обърнете внимание какви думи са преди и след нея, за да знаете как да я ползвате. След няколко часа си спомнете как се използва думата на английски. 

2) Създайте си асоциация за думата. 
Може да я свържете с място, където сте били, с човек или случка. Направете това съзнателно, без да чакате асоциацията да ви дойде сама. Най-полезно би било, ако асоциацията е с емоционално значима случка.  

3) Напишете си думата на листче и периодично я преглеждайте.
Скоро имах случай, в който едно дете ми каза: "В дома на моята приятелка навсякъде е осеяно с листчета, но тя пак не си знае думите!". Не е достатъчно да ги напишете, трябва целенасочено да направите усилие да ги запомните, като ги преглеждате периодично и ги повтаряте или пишете. Звучи доста ангажиращо, но отнема десетина минути на ден. Наистина ли не можете да ги отделите? 

4) Правете си пароли с английски думи или дори кратки изречения. 
Естествено трябва да си я имате някъде, в случай че я забравите. Това е чудесен начин да принудите себе си да запомните нужната лексика. 


5) Ползвайте мобилни приложения.
Ще ви спестят изключително много време. Можете да си преговаряте докато сте в задръстване, на опашка, докато чакате детето или сте в скучна среща. 

6) Направете "снимка" на английските думи в съзнанието си. 
Напишете до десет думи на английски навсякъде на страницата, запомнете ("фотографирайте") ги за 30 секунди и после се опитайте да ги възпроизведете – отново писмено. Вижте нагледно как става това:



7) Направете списък от думи и фрази, които ще ви трябват и ги възпроизвеждайте на глас, без да ги четете. 
Това си е класическо учене наизуст, но щом веднъж вече сте ги преместили в активния речник, ще можете само да се възползвате от тях в разговор.

8) Напишете английската дума няколко пъти. 
След няколко часа я повторете или напишете отново. Наистина само няколко пъти; изписването на думите по цяла страница единствено ще доведе до упражняване на почерка. 


9) Включете думите в контекст.
Важно е да се опитате да употребите думите, за да усвоите как точно се използват. Така ще можете да осмислите и ползата от това, да ги знаете. 

10) Групирайте думите в категории.  
Използвайте своя логика. След като ги групирате, опитайте да си спомните думите от всяка група, без да ги четете

Вече знаете как да учите думи и фрази на английски. С горните техники поставям точка на неловките паузи и неуместното пелтечене. За онези, които все нямат време, убедете се сами, че става дума за броени минути на ден. Нима ще загубите, ако пробвате?

Това са моите предложения за начини, по които можете да запаметите английските думи и фрази. Имате ли да добавите други? Оставете коментар.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

@templatesyard