Най-добрите материали за подготовка и самоподготовка по английски език

Знам колко е объркващо и колко време отнема да се ровиш в сайтове в търсене на перфектните за теб материали, без да знаеш откъде да започнеш. Днес сме буквално удавени от информация, която не знаем какво да правим, как да се доверим или по какъв начин да отсеем. 

Дори да нямаш време или възможност да се запишеш на английски, този списък с материали ще те отведе до желаното ниво на владеене, разбира се, ако проявиш постоянство и самодисциплина.






Това е помагало за самоподготовка по английски за нива В1, В2 и С1&С2. Темите редуват граматика и лексика, а всеки урок започва с теоретично обяснение на правилата или представяне на лексикалните единици, след което има няколко страници упражнения за практика. Изданието се предлага с отговори отзад, така че е подходящо и за самостоятелна работа. 


Граматика, в която всички упражнения засягат бизнес и офис средата. Това е идеален начин да усвоиш граматиката в контекст, особено когато учиш английски за работа. Отново структурата на уроците е: обяснение, практика, проверка. 


Книжки с тестове за подготовка за изпитите на Cambridge (Cambridge First, Cambridge Advanced) или за IELTS. Към нея има CD с аудиозапис на Listening Papers, картинки за Speaking Papers както и отговорите. Изданието е съобразено с последните редакции на изпитите и дава възможност за реалистична подготовка чрез провеждане на пробен изпит. Препоръчвам този вариант само като допълнение към останалата подготовка или като "сверяване на часовника" след изкаран курс за изпитна подготовка по английски. 

Адаптирани книжки, издателство Macmillan

На сайта има тест, който ще ти помогне на определиш кои книжки ще са подходящи за твоето ниво на владеене. Много е важно да избереш заглавие от жанр, който ти е интересен. Към книжките има и аудио CD, така че можеш да слушаш, докато шофираш или вършиш нещо друго.



Email English, издателство Macmillan

В това издание ще намериш най-необходимите шаблони за писане на имейл на английски, като например официална и неофициална кореспонденция, запитване и отговаряне на запитване, подаване на оплакване и отговор на оплакване, поръчка/заявка и т.н. Подходящо е за ниво А2/В1. За проверка на написан от теб имейл обаче ще ти трябва учител или по-компетентен приятел/колега.

Картонен диск с неправилните глаголи

Спомняме си това чудно изобретение още от детските години. Вътрешният кръг се върти и показва основната форма на глагола при стрелката. Останалите форми се виждат в отворите във вътрешния диск (форма за минало време, сегашно и минало причастие). Не тежи и се побира във всяка чанта и жабка.

Select Readings, издателство Oxford University Press

Разделено на нива, това заглавие ще провокира интереса ти към палитра от теми, които ще обогатят общата ти култура, освен че ще подобрят уменията ти за разбиране при четене на английски. Има упражнения преди и след самите текстове, ключови езикови единици от текста за четене, а отговорите са в iTools. В края на учебника има пояснения за фактите и имената, използвани в текстовете.

So You Think You Know English, издателство Cambridge University Press

Това е помагало за напреднали (ниво В2-С1), които искат да обогатят познанията си в областта на идиомите и фразеологизмите в английския език. Има отговори за проверка.

Най-добри резултати ще постигнеш, ако си направиш седмичен график за подготовка и го спазваш стриктно. За съжаление, английски не можеш да научиш между другото или ако случайно ти остане време. Постави си цели и ги гони до дупка! Няма невъзможни неща, но трябва и да положиш усилие.




1 коментар:

@templatesyard