Какво да кажем на детето си, което не иска да учи английски


Повтаряте ли и вие все едно и също на детето си, изпълнени с разочарование, горчивина и безсилие? Трудно ли ви е да намерите общ език и да го мотивирате да учи, без да звучите като едновремешната другарка в училище?

Ако отговорът е "да", трябва да знаете, че не сте единствените. Гледате детето си пред телевизора или компютъра, времето се изплъзва безмълвно по терлици, а с него и високите оценки. В главата ви бумтят разгулните хвалебствия на колежката за сина й, който на 15 години взел Cambridge English: First и буквално ви идва да извършите престъпление. Не се отчайвайте, защото следват точно репликите, които ще ви избавят от ролята на лошото ченге и ще ви помогнат да решите проблема с мотивацията на детето си.



Учи по английски, за да разбереш тази много яка компютърна игра.

Нужно е обещание какво ще спечели детето, ако изпълни дадено условие. В идеалния случай това обещание не е за материална придобивка.


Преговори си думите и ще те заведем в конна база / на сърф / в аквапарка...

Добре е условието да не включва мотиватори за възрастни от типа: "Ако знаеш английски, ще можеш да намериш по-добра реализация!". Това да имат хубава работа някога в бъдещето е твърде абстрактно за децата и не им действа мотивиращо, а по-скоро го възприемат като клише.

Ще говоря с учителката ти по английски да те свърже с приятел от чужбина за чат. Ти какъв искаш да е той?

Децата са непрестанно в режим на общуване през чат. Правят го дори в час или при невероятни за нас обстоятелства. Да има възможност да се упражнява в реална ситуация с връстник е страхотна мотивация за всяко дете. Уверете се, че е безопасно и само ще берете плодовете от това упражнение.

Ако знаеш английски, ще можеш да разбираш всички на следващата ни екскурзия в чужбина. Може да има някое готино момче / момиче там, което да искаш да заговориш.

Едва ли има човек, който да се чувства комфортно в ролята на аутсайдер. Познанията по английски дават една допълнителна увереност при повечето обстоятелства извън България. Децата също са наясно с ползите от това.

Ако се представиш добре на изпита по английски, това може да ти послужи пред университет / колеж и няма да ти се налага да държиш други изпити.

Това е вече мотивация за напреднали. Стресът за учениците последна година е огромен - и те си го знаят. Ако могат да отметнат едно гигантско задължение по-рано, какво по-хубаво от това!

Най-важно в преговорите с децата е да отсъства елементът на ултиматум и задължение. Знам, че понякога това е близко до невъзможното, но си струва усилията, защото ползите са налице и в далечното бъдеще.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

@templatesyard