Може ли разговорният курс да бъде ефективен



Разговорният курс е като обещание за сбъдване на мечти. Има ли човек, който да не иска да разговаря добре на английски? Въпросът обаче е дали не влагаме твърде големи надежди в продукт, подобен на краткосрочната ударна диета.

Където и да влезем в интернет, търсейки обучение по английски, всички вече са изложили на тезгяха купчина разговорни курсове за по 20-ина учебни часа. Там учащите могат да са на всевъзможни нива на владеене и не стига това, ами курсът се води от англичанин. Какво по-хубаво?

Направо чувам как при тази оферта хората масово се плескат по челата, давайки си сметка как зверски са се минали с предишните курсове и уроци.

В обучението по английски, както и за почти всяко друго нещо, бързото решение е и най-нетрайното. Затова е хубаво когато избирате разговорния курс пред друга форма на обучение да се запитате:

- Ще ми трябва ли скоро да разговарям на английски?
Такъв курс е подходящ за хора, които скоро ще пътуват и на които им предстои презентация или среща в обозримо бъдеще. В противен случай ефектът бързо ще отшуми, преди да сте успели да приложите техниките за увереност, усвоени в курса.

- Притежавам ли достатъчно познания, за да участвам в разговор?
Би било нереалистично човек, който никога не е изучавал английски, да се включи в курс за разговор на английски и да очаква да се чувства комфортно. За такова начинание е нужно да сте поне на ниво Pre-Intermediate (т.нар. второ).



- Колко души ще има в групата и нейният състав ще ми позволи ли да се включа в разговора?
Ако групата е от над 6 души, то времето за говорене на всеки един участник би било близко до минималното. Това автоматично поставя под въпрос ефективността от подобен курс. Ето тук съм разсъждавала повече за курса в група.

- Каква е интензивността на курса?
При по-малко от два-три пъти седмично, отново резултатът се компрометира, защото възможността за практика е твърде разредена. Освен ако не се упражнявате самостоятелно вкъщи! Вижте как може да стане това.

- Англичанинът, който води курса, преподавател ли е по професия?
За жалост съм се натъквала на случаи, в които англоговорящият не е професионален учител, а просто се е озовал по някакъв повод в България и има нужда от работа (без да знае български!). Излишно е да коментираме какъв би бил резултатът, при условие че дори за квалифициран преподавател е изключително трудно да събере хора от различни нива, професии и възрасти и да ги въвлече в значима за тях дискусия.



Разговорният курс е незаменим в случаите, когато:

- сте учили в курс от десетина души и така и не сте имали шанса да говорите;
- сте учили някога в миналото, когато сте достигнали определено ниво, но не сте практикували от години;
- по някаква причина не можете да се отпуснете при разговор на английски
- скоро ще пътувате или ще ви се налага да говорите на английски интензивно

Но разговорният курс не може да замести уроците, целящи надграждане и усвояване. Т.е. това са си чиста проба soft skills и те в никакъв случай не са в противоречие с дългосрочното обучение. То също може да е не по-малко разговорно!





Няма коментари:

Публикуване на коментар

@templatesyard