100-часовият курс в група - ЗА и ПРОТИВ



Обзалагам се, че всеки от нас се е записвал на такъв курс поне веднъж. А е чувал отзиви хиляди пъти. Особено покрай програмите "Аз мога" тези отзиви варират от плюс до минус безкрайност.

Предимства 

- Можем да се сравним с някой друг и да преценим за себе си някои силни и слаби страни от собствените ни знания и умения.

-  Можем да чуем как друг член на групата отговаря и да почерпим от неговия опит и умения. Това ни предпазва от възможността да "се изложим", когато дойде нашият ред. Друг плюс е, че се запознаваме с повече на брой гледни точки, което включително ни обогатява като личности.

- Цената като абсолютна стойност на час е в пъти по-ниска от всякакъв друг вариант.

- Социалният елемент е огромен плюс за някои хора. Познавам лично няколко семейни двойки, които са се запознали именно на курс по английски.



Недостатъци

- Възприемането и активното ползване на езиковите единици е значително по-ниско от индивидуалния начин на обучение. Основната причина е, че няма време за отработване на преподадения материал.

- Времето за разговор на всеки един от учащите е сведено до минимум. Елементарната сметка е, че за урок от деветдесет минути при група от десет учащи, на човек се пада не повече от четири минути говорене (тук отчитам и времето за говорене на учителя). Всичко това е в оптимистичния случай, че всеки един от групата взима участие, което не непременно е така. Да не говорим, че повечето от нас (и аз не съм правила изключение, когато учех френски!) буквално се крият зад другите и избягват да бъдат активни.



- Курсът в група на практика излиза по-скъпо, защото когато не води до желания резултат, учащите са принудени да повтарят същия курс в различни езикови школи, да търсят начини за индивидуално обучение и т.н. Освен това тук има значение броят на реалните посещения и точността за час - ако сме заплатили целия курс, но сме отишли на 20-ина урока, от които за десет сме закъснели, излишно е да коментираме каква би била ефективността от подобно начинание икономически и академично.

- Нивото на индивидуализиране на материала е минимално или въобще липсва. Независимо от какво се интересувате и от какво имате нужда езиково, ще получите което е написано в учебника.

Независимо от всички плюсове и минуси, има куп фактори, които изключително влияят на резултатите и най-вече на емоционалното преживяване от обучението. Например личността на учителя - ако е харизматичен, организиран и компетентен, ще съумее да предложи максимума и при невъзможни условия. От друга страна съм била свидетел на случаи, когато шефът плаща или мама настоява и макар с индивидуално обучение, не е имало желания резултат. Да не говорим, че при индивидуалното уроци курсът може да се разтегли безкрайно, което да произведе неорганизирани преподаватели и мързеливи учащи.

Така че избирайте информирано, мотивирайте се и учете активно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

@templatesyard